Добродошли на званични сајт општине Инђија
Vesti
Opština Inđija
Indjija.net | Званична интернет презентација општине Инђија
Назад
Slika

09.11.2018

ВЕЛИЧАНСТВЕНО: Инђија обележила дан ослобођења у Првом светском рату

Инђија никад није била свечанија као за Митровдан. Никад тако позитивна енергија није струјала кроз град а понос, срећа и одушевљење преплитале су се кроз хиљаде грађана и ђака који су својим присуством дали немерљив допринос обележавању дана када је у нашој општини, пре тачно 100 година, поново засијало сунце слободе.

Од раног јутра вршиле су се интезивне последње припреме пред почетак програма. Ђаци из свих школа наше општине пристизали у великом броју заједно са својим професорима. Њих тачно 1300 били су представници њихових 1300 предака који су свој млади живот дали на располагању отаџбини за одбрану од непријатеља.

Свечану поворку предводила су два „официра краљевске војске“ на коњима а иза њих победнички вод војника који су носили реплике застава из Првог и Другог српског устанка, Балканских ратова и Првог светског рата. Посебан адреналин дали су припадници полицијског оркестра наступајући са свечаном музиком и маршевима.

Програм у Спортској хали отворио је председник Скупштине општине Инђија Милан Предојевић који је подсетио колике жртве је српски народ поднео током несрећних ратних година у Великом рату, напомињући да је задатак данашњих и будућих генерација да негују и чувају од заборава све оне који су свој живот жртвовали за слободу и ослобођење.

Честитајући Инђинчанима дан ослобођења у Великом рату, председник општине Инђија Владимир Гак рекао је да је Инђија ретка а можда и једина општина која је на овако величанствен начин рекла хвала свима онима који су донели слободу Србији и Инђији.

„Наши преци су тада, пре 100 година, створили оно што је био сан Срба из Војводине и сан Срба из централне Србије а то је да сви живе заједно у једној држави“.

Гак је напоменуо да је Србија изгубила трећину становништва, односно 60 одсто мушке популације.

„И хајде сада да погледамо колико би нас данас живело да је свако од страдалих имао само по једног потомка-то је више од два милиона Срба, то јест још једна Војводина или још један Београд.“

Председник је споменуо и Милунку Савић и још једном рекао зашто је њен споменик постављен у Инђији.

„Милунка Савић има најдиректније могуће везе са сваком стопом Републике Србије, са сваким Србином ма где он живео, и она је персонификације српске жене која је јака, одлучна, издржљива и непоколебљива. И данас су жене јаке, оне су стуб нашег друштва, државе, наше општине и сваке породице, и хвала им на томе“.

Он је додао да поворка коју су између осталих чинили и 1300 деце, подсећамо шта је тадашњи цвет српске омладине дао за своју државу, али данас шаљемо поруку да ми желимо да живимо за државу, да живимо у Општини Инђија која ће се поносити вртићима, трговима, парковима, која ће се поносити да нема ниједну неасфалтирану улицу и да се поносимо тиме да ћемо врло брзо постати најлепши град у Србији.

Како би се на неки начин одужили младићима-капларима, Гак је најавио да ће поднети иницијативу да једна улица у Инђији понесе назив „1300 каплара“.

Битно је напоменути да је на свечаности била и Драгица Николић, унука српске хероине Милунке Савић.

Пре почетка свечане поворке делегације Општине Инђија, Војске Србије, Удружења потомака ратника 1912-1920, Удружења Краљевина Србија и СУБНОР-а положили су венце на споменик Милунки Савић и Краљу Петру I Ослободиоцу.

Велику помоћ у организовању величанствене свечаности дало је Министарство одбране, Министарство унутрашњих послова, Генералштаб Војске Србије, Полицијска станица у Инђији, сва јавна предузећа и установе општине Инђија, председник Матице исељеника и Срба у региону Миодраг Јакшић, драмска секција Гимназије, Удружење Краљевина Србија као и све основне и средње школе на територији општине Инђија.  

Слике можете погледати ОВДЕ.ПРЕТРАГА ВЕСТИ

Текст :

Датум :

Календар догађаја
list Преузмите грб општине:     list Пратите нас на: facebook twitter Instagram rss Mobilna verzija