Добродошли на званични сајт општине Инђија
Vesti
Opština Inđija
Indjija.net | Званична интернет презентација општине Инђија
Назад
Slika

29.10.2018

Бешчани златни на 55. фестивалу музичких друштава Војводине

На 55. фестивалу музичких друштава Војводине одржаног у Руми 13. и 14. октобра, културно уметничко друштво „Бранко Радичевић“ из Бешке освојило је прво место и златну награду за беспрекорно извођење и приказ игара, обичаја и песама из Јасенице и Куманова. У историји постојања овог фестивала први пут је прву награду освојило сеоско друштво као најбоље у Војводини. За бешчански КУД ово је историјски успех који даје снагу и подстрек за даљи рад. 

На фестивалу се пласирало и представило 14 фолклорних друштава. По планираном распореду у трајању од два дана, друштва су представљала свој програм у трајању од 25 минута. Како је фестивал традиционално такмичарског карактера, у оквиру његове организације садржан је био и петочлани стручни жири.

Фестивал је организован од стране Савеза уметничког стваралаштва аматера Војводине и Културног центра „Брана Црнчевић“.

КУД „Бранко Радичевић“ из Бешке је претходних неколико година приказивао квалитетан и садржајан програм који није остао незапажен, а на основу приказаног на претходним такмичарским извођењима ове године је био фаворит. Успехе постижу не само у извођачкој групи већ и у бројним дечијим групама које су такође достизале награде на републичком нивоу. Друштво у свом успону успешно тежи ка још увек недостигнутим резултатима, стајући раме уз раме академским, високо пласираним градским ансамблима.

О његовом успеху не говоре само награде, већ и стручни, реномирни људи у овој сфери уметности. Друштво ради у континуитету већ више од 30 година, настоји да сачува традицију и обичаје српског народа, а пут којим то остварује обогаћен је квалитетним, зналачким и стручним пратиоцима како би све што изнесу било изнад просека.

Окупља преко 200 чланова у 5 фолклорних анасамбала. Сарађује са многобројним истакнутим друштвима широм Србије, али и дијаспоре.

На месту уметничког руководиоца ансамбла је Александар Ердеш, у сарадњи са магистром етномузикологом и етнокореологом Горданом Рогановић, кореографом Милорадом Руњо, етномузикологом Маријом Вукославчевић и етномузикологом, који је уједно шеф оркестра који прати ансамбл, Миленком Мартићем.

Слике можете погледати ОВДЕ.

arrowПОВЕЗАНЕ ВЕСТИ
Нема повезаних вести


ПРЕТРАГА ВЕСТИ

Текст :

Датум :

Календар догађаја
list Преузмите грб општине:     list Пратите нас на: facebook twitter Instagram rss Mobilna verzija