Добродошли на званични сајт општине Инђија
Vesti
Opština Inđija
Indjija.net | Званична интернет презентација општине Инђија
Назад
Slika

29.06.2018

ВИДОВДАН У ИНЂИЈИ: Откривен споменик српској хероини Милунки Савић

У Инђији је у дану пуном симболике и снажних емоција свечано откривен споменик Милунки Савић-жени, ратнику, најодликованијем војнику Великог рата, хероју чије име треба и мора да се спомиње као узор свим генерацијама. Снажан пљусак који је током церемоније погодио Инђију није отерао званице и бројне грађане који су дошли да одају почаст највећој српској хероини из Великог рата.

Споменик су открили генерални секретар председника Републике Србије Никола Селаковић, бригадни генерал Душко Жарковић и председник општине Инђија Владимир Гак.

Преносећи поздраве председника Србије Александра Вучића, Селаковић је рекао да је ова киша занемарљива у односу на муке народа током рата.

„Нека нас ова данашња киша која нас је снашла овим лепим поводом откривања споменика Милунки Савић подсети да то није ништа спрам мука које су у голготи српског народа, војске и државе преживели хероји Великог рата пре више од 100 година“.

Захваливши се Општини Инђија што се сетила хероине из Великог рата, Селаковић је истакао да је Милунка била велики борац, хранитељ, мајка и жена којом је владала огромна љубав у миру јер је родила једну кћерку, три усвојила а отхранила преко 30-оро деце из околине Јошаничке бање.

„Овакве јунаке Србија треба да памти и да тако васпитава своју децу“, поручио је он.

Споменик српској хероини је споменик и свим женама које су се храбро бориле за своју земљу, раме уз раме са својим мужевима, браћом и синовима.

„Милунка Савић је најбољи пример колико су жене у Србији јаке, одлучне и посвећене пре свега породици а онда на најбољи могући начин отаџбини, како у рату тако и миру када су искушења често била већа“, истакао је Владимир Гак, председник општине Инђија.

„Подизањем споменика показујемо да нисмо заборавили оне људе који су нам донели слободу коју данас уживамо, а тако чувамо и од заборава српску хероину, али усудићу се да кажем светску хероину, нашу Милунку Савић“.

Свечаној церемонији присуствовали су и потомци славне Милунке, њена унука Драгица Николић, унук Дејан Станков и праунука Катарина Николић.

Драгица је рекла да је њена бака пример жене која је показала да као ратник може заслужити поштовање и дивљење својих ратних другова, савезника и непријатеља.

„Она је била симбол храбрости и патриотизма, симбол једне мале земље Србије која се супротставила много моћнијем непријатељу и која је уз небројане жртве и страдања сачувала своју слободу“.

Она је додала да је Милунка неправедно запостављена претходних деценија, као и бројни јунаци из тог периода наше историје.

„Због тога Инђија данас није само место где је подигнут споменик Милунки Савић, већ симбол захвалности и сећања на све јунаке, знане и незнане, који су се борили и оне који су дали живот за слободу наше отаџбине“.

На самом почетку церемоније химну Боже правде певао је хор Епархије сремске уз подизање државне заставе од стране припадника Војске Србије. У наставку програма наступила је Драгица Радосављевић са својом етно групом „Шара“. Програмом је предвиђено извођење монодраме о Милунки Савић глумице Весне Станковић али је услед снажног пљуска одложено за наредну прилику.

Директан пренос свечаног откривања споменика нашој хероини преносила је телевизија Студио Б.

Иначе, аутор споменика Милунки Савић је Јелена Божовић-Ђорђевић, вајарка из Београда. Споменик је висине 2 метра и 35 сантиметара, изливен у бронзи на постаменту висине 170 сантиметара, аутора Миодрага Јакшића који је осмилио и партерно решење око споменика.

Да подсетимо, Милунка Савић је најодликованији војник Великог рата. Носилац је Златне Карађорђеве звезде са мачевима, Златне медаље за храброст „Милош Обилић“, Албанске споменице, Споменице рата за ослобођење и уједињење, јубиларне Споменице Солунског фронта, Легије части 4. степена-официр, Легије части 5. степен-витез и Француског ратног крста са златном палмом.

Средином 1918. Врховна команда савезничких армија издала је наређење да се похвала јунаштву Милунке Савић прочита у ставу „мирно“ свих јединица Антанте. Почаст коју је том приликом доживела Милунка Савић, српски наредник, није указана ни једном официру нити генералу.

Милунка Савић преминула је у Београду 5. октобра 1973. године.

Слике са свечаног отварања споменика можете погледати ОВДЕ.ПРЕТРАГА ВЕСТИ

Текст :

Датум :

Календар догађаја
list Преузмите грб општине:     list Пратите нас на: facebook twitter Instagram rss Mobilna verzija