Добродошли на званични сајт општине Инђија
Vesti
Opština Inđija
Indjija.net | Званична интернет презентација општине Инђија
Назад
Slika

12.04.2018

Нова обавезна вакцина за бебе против пнеумокока

Вакцина против бактерије стрептококе пнеумоније од 1. марта је обавезна за децу, предвиђено је Правилником о вакцинацији.

„Та вакцина штити од озбиљних болести попут запаљења плућа, ува и синуса, као и компликација попут менингитиса и сепсе. Такође штити од серотипова који изазивају компликације и управо је зато важна“, рекла једр Јелица Урошевић Христов, начелница Службе педијатрије Дома здравља „Др Милорад Мика Павловић“ у Инђији.

Нова вакцина предвиђена за децу узраста до пет година, јер су она тада под највећим ризиком, aли и за старије особе.

У инђијски Дом здравља стигле су довољне дозе вакцина, рекао је др Зденко Гајић , руководилац епидемиолошке службе. За 84 новорођене деце на подручју општине Инђија која су рођена у јануару 2018. године и подлежу обавезној имунизацији стигло је сто двадесет доза вакцине.

Вакцина ће се давати деци од навршеног другог месеца живота. Примају се три дозе са размаком од 4 до 8 недеља, а ревакцинација је у другој години живота. Нове вакцине даваће се паралелно с другим, већ утврђеним и обавезним вакцинама, због чега се календар вакцинације неће реметити.

Вакцина против бактерије стрептококе пнеумоније се раније плаћала и препоручивала деци пре одласка у колектив. Од 1. марта је обавезна за децу Правилником о вакцинацији и бесплатна је.

 
arrowПОВЕЗАНЕ ВЕСТИ
Нема повезаних вести


ПРЕТРАГА ВЕСТИ

Текст :

Датум :

Календар догађаја
list Преузмите грб општине:     list Пратите нас на: facebook twitter Instagram rss Mobilna verzija