Добродошли на званични сајт општине Инђија
Vesti
Opština Inđija
Indjija.net | Званична интернет презентација општине Инђија
Назад
Slika

11.04.2018

Изложба „Исповести југословенске модерне“

У петак, 13. априла 2018. године у 19:00 часова у изложбеном простору Куће Војновић отвориће се изложба „Исповести југословенске модерне“- радови на папиру из збирке Галерије Дома Војске Србије.


На изложби су заступљени уметници са простора некадашње Југославије. Највећи број њих је из Србије и најпотпунији увид у уметничке токове се може стећи на овим просторима али и шире, јер су на изложби заступљена дела најзначајнијих уметника из некадашњих република.

На изложби ће бити представљено више од 40 радова које чине цртежи, акварели, пастели, гвашеви, темпере и радови изведени комбинованом техником на папиру.

Мањи број радова Уметничке збирке Галерије Дома Војске, као и из овог дела колекције, настао је у првој половини XX века. Већина датира од 1945. до распада Југославије а има и дела новијег датума. Сагледани на једном месту, ови радови представљају својеврсну панораму уметничких дешавања у веку иза нас. Поједини протагонисти ове изложбе (Љубомир Љуба Ивановић, Сава Шумановић, Стојан Ћелић, Предраг Пеђа Милосављевић, Младен Србиновић, Мило Милуновић, Габријел Ступица, Никола Мартиноски, Златко Прица...) најзначајније су уметничке личности XX века на југословенским просторима.

Збирка радова на папиру Галерије Дома Војске је хетерогена по много чему, а јединствена у једном: сваки рад је непоновљива ликовна прича у животу сваког уметника, али и важан и незаобилазан сегмент у сагледавању целокупног опуса уметника као и историје југословенске уметности.
 
Аутор изложбе је Оливера Вукотић, историчар уметности.
 
Изложба ће бити отворена до 5. маја 2018. године, а сви заинтересовани је могу погледати у Кући Војновић радним данима од 10:00 до 19:00 часова. Улаз на изложбу је слободан.arrowПОВЕЗАНЕ ВЕСТИ
Нема повезаних вести


ПРЕТРАГА ВЕСТИ

Текст :

Датум :

Календар догађаја
list Преузмите грб општине:     list Пратите нас на: facebook twitter Instagram rss Mobilna verzija