Добродошли на званични сајт општине Инђија
Vesti
Opština Inđija
Indjija.net | Званична интернет презентација општине Инђија
Назад
Slika

05.07.2017

У Кући Војновић изложба „Измаштана стварност“

Од 30. јуна до 12. јула у изложбеном простору Куће Војновића, биће отворена изложба „Измаштана стварност“ двоје уметника из Требиња, Горана Кнежевић и Ирене Стопић. Инђијској публици представиће се цртежима и дигиталним графикама а сви заинтересовани грађани могу је погледати радним данима од 10:00 до 19:00 часова.

На цртежима и графикама Горана Кнежевића је обелодањење оног што сликар осећа као своје теретно бреме, као свој телом срастао камен, или свој крст, животни трен доживљен и виђен при тражењу свог места у свом животу, или у оном што се зове „моје време“ у мом простору, у тој кратлетки испуњеној празнином. Новим серијама цртежа и графика увек фигура јединка или метеж од људских тела, никад статичних. Целовити или само фрагменти од призора у којима, чини се, свако од сваког преза, свако на сваког кидише, свако је од сваког својом, или празнином свуд око себе бескрајно раздвојен. Свако је и са сваким сâм, безутешно сâм и у стрепњи, у болу свом сваком додиру, празнином сваком, а највише самом себи тајан, затворен, недоступан. Ничим досежан, сем, можда у мисли својој, у слутњи кад и како могућег спасења добротом и топлином. Ничим, сем погледом оног које је истином, попут шкољке у зенитном сунчаном трену, потпуно отворен, у тајновитости недодиран. Сам човек или мноштво, али сви су немирници, глава им је често међу длановима, очи најчешће бездане, тело као гнездо, све(т) од мноштва кратких, тесно, присно, у грчу испреплетених линија.

Горан Кнежевић је рођен у Врбасу 1973. године. Дипломирао (1997) и магистрирао (2005) је на Академији уметности у Новом Саду у класи професора Слободана Кнежевића Абија и Бранке Јанковић Кнежевић. Самостално излаже од 1994. године. До сада је имао 26 самосталних изложби, као и више колективних изложби у земљи и иностранству. Као сарадник на предмету Цртање, радио на Академији уметности у Новом Саду од 1998. до 2003. године. У звању асистента, од 2010. године предаје Цртање на Академији ликовних уметности у Требињу.

Теме свеколиког циклуса дигиталних графика Ирене Стопић су механизми, машине, апарати, алати, њихови делови, који су, у погледу намене, у погледу функционалности, начина деловања, све више и обличјем слични деловима људског тела/организма, у чему је, иначе, и полазише/извориште идеје за творење механизма „по лику човековом“. Када би то биле потпуно класичне, реалистичке графике, остварене као пуке илустрације оног до чега стваралац погледом допире и поглед му се сударом о блештави оклоп виђеног механизма одбије, биле би то само пуке илустрације осмотреног.

Ирена Стопић је рођена 1974. године у Ужицу. Дипломирала је на Академији ликовних уметности у Требињу, одсек графика, 2002. године у класи професора Мирка Тољица, код којег је магистрирала 2013. године. Виши је асистент на Академији ликовних уметности у Требињу, на Катедри за графику. Излагала је на више колективних изложби у земљи и региону.
arrowПОВЕЗАНЕ ВЕСТИ
Нема повезаних вести


ПРЕТРАГА ВЕСТИ

Текст :

Датум :

Календар догађаја
list Преузмите грб општине:     list Пратите нас на: facebook twitter Instagram rss Mobilna verzija