Добродошли на званични сајт општине Инђија
Vesti
Opština Inđija
Indjija.net | Званична интернет презентација општине Инђија
Назад
Slika

05.04.2017

Отварање изложбе „Купиник-последња престоница српских деспота“

У петак, 7. априла 2017. године у 19:00 часова, у изложбеном простору Куће Војновића биће отворена гостујућа изложба Завичајног музеја Рума „Купиник-последња престоница српских деспота“.

Претходна 2016. година била је година јубилеја везана за српску деспотску породицу Бранковић: 530 година од њиховог доласка у Срем(1486. године), пет векова од смрти Светог владике Максима и три стотине година од спаљивања моштију Светих Бранковића. Ценећи велики значај ове породице у националној историји Србије, Завичајни музеј Рума покренуо је пројекат који има за циљ да афирмише овај део наше историје. У оквиру њега посебно је апострофиран Купиник, тврђава која је била седиште сремских Бранковића, а који након коначног пада Смедерева под турску власт(1459. године) представља последњу престоницу српских деспота. Осим изложбе пројекат подразумева и стручна предавања која ће бити одржана у току трајања изложбе .

После уводног дела о породици Бранковић, чији се представници везују за Срем и тврђаву Купиник, изложба илуструје Купиник са више аспеката. У ту сврху, сакупљен је велики део расположивог материјала везаног за прошлост и садашњост Купиника, као што су планови и цртежи Купиника, мапе на којима је уцртан, угарске повеље у којима је помињан, фотографије данашњег изгледа, оружје и оруђе из периода активног живота… Археолошка ископавања нису спровођена, те je на основу писаних извора и археолошких остатака покушана реконструкција некадашњег изгледа утврђења у виду пригодне анимације.

Циљ изложбе је да афирмише овај јединствени споменик културе на територији Срема, а резултат је рада стручног тима Завичајног музеја Рума, сарадника из Агенције за развој Општине Пећинци и колега из Војног музеја у Београду.

Изложба је финансијски подржана од стране Министарства културе и информисања Републике Србије, а реализована је у сарадњи са Војним музејом у Београду и Агенцијом за развој општине Пећинци.

Изложба ће трајати до 3. маја, а можете је погледати радним данима у терминима од 10:00 до 19:00 часова. 
arrowПОВЕЗАНЕ ВЕСТИ
Нема повезаних вести


ПРЕТРАГА ВЕСТИ

Текст :

Датум :

Календар догађаја
list Преузмите грб општине:     list Пратите нас на: facebook twitter Instagram rss Mobilna verzija