Добродошли на званични сајт општине Инђија
Vesti
Opština Inđija
Indjija.net | Званична интернет презентација општине Инђија
Назад
Slika

11.06.2007

„Хенкел" отворио фабрику грађевинских лепкова у Инђији

Новоизграђена фабрика грађевинских лепкова немачке компаније „Хенкел", друга по реду у Србији, у коју је уложено 5,2 милиона евра, јуче је у присуству амбасадора Савезне Републике Немачке Андреаса Цобела, свечано отворена у Инђији, а у првом таласу запошљавања имаће 60 радника. По речима председника сектора производње грађевинских лепкова и адхезива за централну и југоисточну Европу Хермана Дајцера, поред већ постојеће фабрике у Крушевцу, „Хенкел" је инвестирао више од пет милиона евра у нову савремену фабрику грађевинских лепкова у Инђији, једној од најперспективнијих општина у Србија. Овим ће се додатно учврстити позиција „Хенкела", као светског тржишног лидера у области производње лепкова и робних марки „цересит" и „томсит", који су нашли примену у самом процесу градње, али и у свим врстама реновирања. Све фабрике, коју компанија буде градила и опремала у централној и источној Европи, убудуће бити по узору на инђијску и производиће 100.000 тона годишње, јер је „Хенкел" први пут изградио фабрику по најсавременијим светским стандардима, која у свету важе тек однедавно. Годишњи обрт на тржишту је пет милијарди, а са крушевачком и инђијском фабриком, у пуном капацитету у Србији ће се производити и продавати 150.000 тона годишње, а развојем и ширењем производње до краја 2008. године у Инђији ће укупна „Хенкелова" инвестиција, износити 7,5 милиона евра.

Министар економије и регионалног развоја у Влади Републике Србије Млађан Динкић, који је у октобру прошле године положио камен - темељац „Хенкелове" фабрике, пресекао је врпцу и притом похвалио брзину изградње фабрике у року од шест месеци уз изузетно ангажовање Општине Инђија.

Примарни циљ Владе Србије је отварање нових радних места, а за то као државни подстицај, инвеститор добија 2.500 евра по сваком новом запосленом раднику. Циљ је да се потпомгне капацитет производње, извоз и економски развој, а то можемо само успешном сарадњом са покрајином и општинама - рекао је Динкић, а значај отварања нових радних места је истакао и председник Општине Инђија Горан Јешић, који се захвалио „Хенкелу" што свуда по свету препоручује Србију као добро место за инвестирање, а поготово Инђију. По речима председника Скупштине Војводине Бојана Костреша, активном политиком економског и привредног развоја, гради се богата Војводина у Србији и мост ка Европи користећи пут отварања нових радних места.

Отварањем фабрике у Инђији, „Хенкел" ће производити дупло већи капацитет грађевинских лепкова и адхезива него у Крушевцу, а извозиће се за Румунију, Хрватску и Босну и Херцеговину, Бугарску, Македонију и Црну Гору. Дугорочни план производње допринеће не само развоју компаније „Хенкел", већ и Србије, имајући у виду 50 милиона потрошача у региону, као и то да је „Хенкел Мерима" прошле године остварила производњу од 110.000 тона различитих артикала што је највећи резултат, који је „Мерима" имала у историји постојања - рекао је на јучерашњем отварању председник Управе компаније „Хенкел" за Адриа регију и Србију Ненад Вучинић.

Отварању фабрике „Хенкел" присуствовали су и државни секретар Министарства за економију и регионални развој Јасна Матић, министар без портфеља за Национални инвестициони план Драган чилас и директор "Паркинг сервиса" Београда, који це ових дана бити именован на место помоћника министра за примену НИП - а Живорад Анђелковић, као и многе друге личности из јавног и политичког живота.

Гордана Умичевић, ДНЕВНИК
arrowПОВЕЗАНЕ ВЕСТИ
Нема повезаних вести


ПРЕТРАГА ВЕСТИ

Текст :

Датум :

Календар догађаја
list Преузмите грб општине:     list Пратите нас на: facebook twitter Instagram rss Mobilna verzija