Добродошли на званични сајт општине Инђија
Vesti
Opština Inđija
Indjija.net | Званична интернет презентација општине Инђија
Назад
Slika

02.12.2006

Будуће предграђе Инђије

    Љуково је једна од најмањих и најмлађих месних заједница инђијске општине, насељена људима из разних крајева бивше Југославије. Село је смештено крај пута Инђија - Рума, на свега неколико километара од општинског центра. Данас има пет стотина домаћинстава и око 1.700 становника, што је пет пута више него пред Други светски рат. Мештани се, углавном, баве земљорадњом. Актуелна је производња дувана, у којој се све више упошљава женска радна снага. Мањи број је запослен у Инђији и фабрици за прераду дрвета, једином предузећу у селу. Има и оних који раде у иностранству, а одлучили су да овде саграде велелепне куће. Јер, до Инђије има десет минута вожње аутобусом, за двадесетак минута су у Руми а за сат у Београду или Новом Саду.
     Ако насеље настави овим темпом да расте и развија се, село ће врло брзо постати предграђе Инђије. Да би се људи овде и задржали, потребно им је обезбедити основне услове за живот. На томе су се ангажовали и сама Месна заједница и Општина Инђија. Према речима председника Савета МЗ Станоја Савића, највише је урађено током последњих неколико година:
     - Највећа инвестиција од када постоји насеље је изградња водоводне мреже, која је, ових дана, приведена крају. За те намене увели смо месни самодопринос. С обзиром да се убира једино од мештана који су у радном односу, то су врло скромна средства у односу на педесет милиона динара колико вреди ова инвестиција. Највише новца издвојила је општина, односно Дирекција за изградњу Општине Инђија. С обзиром да је село сиромашно и да имамо доста нелегализованих објеката, склапање уговора за прикључак на водоводну мрежу иде споро.
     - Ранијих година спроведена је гасификација села, око 80 одство домаћинстава користити гас. У циљу смањења трошкова у друштвеним просторијама лане је гасификован Дом културе и просторије Месне заједнице. Нешто раније и зграда школе.
     - Још неколико важних инвестиција реализовали смо прошле године. Дирекција је уредила простор испред дома културе. Стављене су бехатон плоче, кандалабери и клупе, постављене су жардињере. Залагањем чланова Савета месне заједнице и једног броја грађана, изградили смо позорницу на простору између цркве и дома културе где се одржавају све културне, спортске и друге манифестације - каже председник Савета МЗ Љуково.
     Село има и лепо уређену здравствену амбуланту, лекар долази три пута недељно, кажу, гужви има једино онда када искрсне каква кућна посета. Старијим мештанима, када је здравство у питању, већи проблем је куповина лекова. Апотеке нема у месту, па су приморани да по лек иду у Инђију.
     Што се тиче побољшања квалитета живљења, о актуелним инвестицијама и ономе шта се планира председник Савић каже:
    Десетак година уназад Љуково има 220 телефонских прикључака, евидентирано је 400 захтева за нове бројеве. Радови "Телекома" су у току и, како се очекује, до краја године биће пуштена у рад нова телефонска централа. Колико смо информисани, постављен је оптички кабл и остављена могућност за кабловску телевизију. Затим, наш велики проблем је и слаб напон струје, нарочито у појединим улицама. Зато је наведено изграђена трафо станица за блок 17. чиме ће посебно бити растерећена улица Бранка Ћопића.
     У наредном периоду предност ће бити дата уређењу улица. Предстоји пресвлачење асфалтом Улице 1. новембра у којој је коцка, уређење прилаза сеоском гробљу и реновирање прилаза сеоском гробљу и реновирање зграде Месне заједнице, која је доста у руинираном стању. У истој згради смештена су пошта и продавница.
     - Ово је ушло у план и програм рада Дирекције за изградњу Општине Инђија, па очекујемо да ће, ако не раније, на пролеће бити урађене поменуте саобраћајнице. Затим, на месном гробљу имамо капелу која је саграђена пре двадесет година, а никада није приведена намени. Актуелни Савет МЗ је овога лета омалтерисао објекат, набавили смо једно погребно возило, остало је још да опремимо просторију и да почнемо сахрањивање из капеле. Иначе сахрањивање у Љукову се не наплаћује, све трошкове сноси Месна заједница - каже Станоје Савић .

Зорица Гарашанин Стефановић, Сремске новине
arrowПОВЕЗАНЕ ВЕСТИ
Нема повезаних вести


ПРЕТРАГА ВЕСТИ

Текст :

Датум :

Календар догађаја
list Преузмите грб општине:     list Пратите нас на: facebook twitter Instagram rss Mobilna verzija