Добродошли на званични сајт општине Инђија
Vesti
Opština Inđija
Indjija.net | Званична интернет презентација општине Инђија
Назад
Slika

21.10.2006

Има шта да се покаже

Крајем овог месеца преставници општина Инђија, Зрењанин и Лозница отпутоваће, и то бесплатно на Сајам привреде у Чикагу, који организује Конгрес српског уједињења у дијаспори.
     Ово путовање је само наставак пројекта за подстицај економског развоја Мега под окриљем Америчке агенције за међународни развој (УСАИД), која је на конгресу "Инвестирај у Србију" изабрала баш ове општине да се представе могућим инвеститорима.
     За пласма у Чикаго општине су се надметале у Београду пред представницима меричке амбасаде, надлежних министарстава и институција, садашњих и потенцијалних инвеститора. Пресудну улогу имала је локална економска развијеност, напредност, већа територијалност, да би се касније створио регионални центар привреде.
     Према речима Станка Гагића, начелника одељења за привреду општине Инђија, свака општина је припремила пропагандни материјал, крозкоји се оцењивао квалитет информација потребних страном инвеститору:
     - Како је Чикаго најјачи српски град после Београда, и наша дијаспора је јака, на Сајму ће бити присутни наши конгресмени, сенатори српског порекла, потрудићемо се да на најбољи начин изложимо понуду наших општина. Желимо да амерички инвеститори дођу да улажу у Србију и Европу уопште. Они се тешко на то одлучују, будући да је ово мало тржиште, за разлику од Кине која је њихово највеће тржиште. Понудићемо оно што имамо, најјефтинију радну снагу у Европи, потписан уговор о слободној трговини са Русијом, који једино ми имамо у Европи, и наше уређене индустријске зоне.
     Гагић очекује да ће успоставити добре контакте са бизнисменима српског порекла, али не само са њим већ и са осталим странцима, а све у циљу доласка и улагања код нас.
     Иначе Инђија се већ дуже време издваја од других општина у Србији по првој електронској влади, сређеним и комунално опремљеним индустријским зонама, а посебно по директним и великим страним инвестицијама.
     Поред тога, Инђија је прва и једина општина са "Системом 48", који даје могућност сваком грађанину да се са било каквим проблемом обрати општини, и - да му у року од 48 сати проблем буде решен или да добије одговор када ће то бити учињено. Уз то постоји и тзв. официр на вези, тачније правник који је 24 сата на располагању страном инвеститору за све информације око услова и прописа за улагање у Инђији, односно у Србији.
     Како је најављено, у Чикагу ће свака општина имати по пет минута за што боље представљање, а Гагић наводи да је њихова циљна група велики број малих предузећа. Будући да мала америчка предузећа имају до 250 запослених, никада се не зна, једноставно, капитал се сели где постоји профит - профит је његова главна водиља.

                        Брига о предузетницима

     Износећи податак да у Инђији има 350 малих, средњих и великих предузећа и 1.650 предузетника (радњи), Станко Гагић објашњава да је због тога канцеларија за локални економски развој пре шест месеци почела контакт са предузетницима по америчком моделу.

     - Дневно телефоном разговарамо са 10-20 предузетника, зовемо и најмању радњу и питамо их да ли имају проблема у пословању, позивајући их да дођу да заједно покушамо да решимо постојећи проблем. У почетку су мислили да их зове пореска управа, али сада су се полако навикли па је одзив тренутно око 20%. Људима који се баве приватним бизнисом пуно значи ако их неко из општинске управе назове и понуди им неку врсту помоћи у пословању , од информисања, обуке до неке врсте финансирања - каже Гагић.

     Општина је у последње време углавном преузела и део посла који припада Националној служби за запошљавање, и то преко канцеларије за економски развој која координира разне институције у Србији, од НСЗ, тржишне инспекције, инспекције рада... Једноставно, све службе које су у ланцу, од оснивања, преко запошљавања и даљих потреба предузетника и запослених. Тако локална самоуправа иступа и представља потенцијале и радну снагу, што се у пракси показало као изузетно добро.

Сенка Лучић, Политика
arrowПОВЕЗАНЕ ВЕСТИ
Нема повезаних вести


ПРЕТРАГА ВЕСТИ

Текст :

Датум :

Календар догађаја
list Преузмите грб општине:     list Пратите нас на: facebook twitter Instagram rss Mobilna verzija