Добродошли на званични сајт општине Инђија
Vesti
Opština Inđija
Indjija.net | Званична интернет презентација општине Инђија
Назад
Slika

17.10.2006

Почела изградња Хенкелове фабрике у Инђији

Минстар финансија у Влади Републике Србије Млађан Динкић, посетио је данас Инђију и обишао локацију на којој су почели радови на путу Р-109, коридору који ће спајати инђијску индустријску зону са аутопутем Београд - Нови Сад. Пројектом је предвиђена коловозна конструкција са четири саобраћајне траке, по две у оба правца, димензионисана за тешки теретни саобраћај као директна подршка растућој индустријској инфраструктури у Инђији. Дужина деонице је 4650 метара, а поред пута је предвиђена и изградња бициклистичких и пешачких стаза, као и зеленог појаса са комплетним осветљењем деонице. Радови се финансирају из Националног инвестиционог фонда.

Заједно са председником Општине Инђија Гораном Јешићем, и директором Хенкела за југоисточну Европу, Волфгангом Хлавачеком, министар Динкић је положио и камен темељац за „Хенкелову" фабрику индустријских лепкова. - Данас је Светски дан борбе против сиромаштва и ја сам убеђен да је најбољи начин те борбе отварање нових радних места, рекао је министар финансија у Влади Републике Млађан Динкић. - "Хенкел" је већ направио велике помаке у Србији и Крушевцу, а ево сад и у Инђији ниче потпуно нова фабрика, која ће у пуном капацитету запослити 110 људи. Министарство финансија је спремно да стимулише и овај пројекат, јер за производне капацитете одобравамо до 5.000 евра по новозапосленом раднику. Инђија је прави пример општине у Србији, који сви треба да следе, јер је она учетворостручила свој буџет у последњих неколико година без помоћи државе. Инђија је сама кроз инвестиције и прикупљање локалних такси, а са ниским ценама инфраструктурно опремљеног земљишта привукла инвеститоре и напунила буџет и зато Инђија треба да буде инспирација свим осталим Општинама - рекао је министар финансија Републике Србије Млађан Динкић. Председник Општине Инђија Горан Јешић се захвалио представницима "Хенкела" што су изабрали Инђију и инвестирали 4,3 милиона евра. Он се захвалио и Министарству финансија, које је кроз Национални инвестициони програм подржало инђијске пројекте.- Пројеката није било много, али су од суштинске важности, а највише новца је опредељено управо за пут Р-109, који је сад повезан са ауто - путем, и не само то, он је још више отворио радну зону где данас има 13 страних компанија. Прва у низу је "Хенкел", а већ наредних дана једна америчка и једна бугарска компанија ударају камен темељац у инђијској индутсријској зони. Завршетком ових инвестиција стопа запослености ће се спустити на 10,5 до 11 одсто и то ће бити готово упола мање од просека у Србији. Наш приоритет је отварање нових радних места и тај посао ћемо наставити да радимо до краја мандата. Више ми не промовишемо Инђију и Србију, већ то раде, велике компаније попут "Хенкела". Они нас у свету представљају као најбоље место за инвестирање - рекао је председник Општине Инђија Горан Јешић.

Погон „Хенкелове" фабрике у Инђији имаће производне капацитете од 100.000 тона лепка годишње и производиће прашкасте материјале за завршне фазе градње, као и готове декоративне малтере. Лепкови произведени у Инђији, извозиће се и на тржишта суседних земаља а посебно у Хрватску, Босну и Херцеговину и Румунију. Отварање фабрике планирано је у априлу 2007. године.

- Веома се радујем што смо овај пројекта започели баш у Србији, и није Инђија била случајан избор, јер нам развој овог тржишта показује да имамо изеузетно добру будућност. Од инђијског градоначелника Горана Јешића смо добили изузетну подршку приликом наших активности. Планирамо да крајем априла 2007.године завршимо изградњу и отворимо фабрику - истакао је председник "Хенкела" за централну и југоистиочну Европу Волфганг Хлавач.
arrowПОВЕЗАНЕ ВЕСТИ
Нема повезаних вести


ПРЕТРАГА ВЕСТИ

Текст :

Датум :

Календар догађаја
list Преузмите грб општине:     list Пратите нас на: facebook twitter Instagram rss Mobilna verzija