Vesti
Opština Inđija
Indjija.net | Zvanična internet prezentacija opštine Inđija
Nazad
Slika

09.11.2018

VELIČANSTVENO: Inđija obeležila dan oslobođenja u Prvom svetskom ratu

Inđija nikad nije bila svečanija kao za Mitrovdan. Nikad tako pozitivna energija nije strujala kroz grad a ponos, sreća i oduševljenje preplitale su se kroz hiljade građana i đaka koji su svojim prisustvom dali nemerljiv doprinos obeležavanju dana kada je u našoj opštini, pre tačno 100 godina, ponovo zasijalo sunce slobode.

Od ranog jutra vršile su se intezivne poslednje pripreme pred početak programa. Đaci iz svih škola naše opštine pristizali u velikom broju zajedno sa svojim profesorima. Njih tačno 1300 bili su predstavnici njihovih 1300 predaka koji su svoj mladi život dali na raspolaganju otadžbini za odbranu od neprijatelja.

Svečanu povorku predvodila su dva „oficira kraljevske vojske“ na konjima a iza njih pobednički vod vojnika koji su nosili replike zastava iz Prvog i Drugog srpskog ustanka, Balkanskih ratova i Prvog svetskog rata. Poseban adrenalin dali su pripadnici policijskog orkestra nastupajući sa svečanom muzikom i marševima.

Program u Sportskoj hali otvorio je predsednik Skupštine opštine Inđija Milan Predojević koji je podsetio kolike žrtve je srpski narod podneo tokom nesrećnih ratnih godina u Velikom ratu, napominjući da je zadatak današnjih i budućih generacija da neguju i čuvaju od zaborava sve one koji su svoj život žrtvovali za slobodu i oslobođenje.

Čestitajući Inđinčanima dan oslobođenja u Velikom ratu, predsednik opštine Inđija Vladimir Gak rekao je da je Inđija retka a možda i jedina opština koja je na ovako veličanstven način rekla hvala svima onima koji su doneli slobodu Srbiji i Inđiji.

„Naši preci su tada, pre 100 godina, stvorili ono što je bio san Srba iz Vojvodine i san Srba iz centralne Srbije a to je da svi žive zajedno u jednoj državi“.

Gak je napomenuo da je Srbija izgubila trećinu stanovništva, odnosno 60 odsto muške populacije.

„I hajde sada da pogledamo koliko bi nas danas živelo da je svako od stradalih imao samo po jednog potomka-to je više od dva miliona Srba, to jest još jedna Vojvodina ili još jedan Beograd.“

Predsednik je spomenuo i Milunku Savić i još jednom rekao zašto je njen spomenik postavljen u Inđiji.

„Milunka Savić ima najdirektnije moguće veze sa svakom stopom Republike Srbije, sa svakim Srbinom ma gde on živeo, i ona je personifikacije srpske žene koja je jaka, odlučna, izdržljiva i nepokolebljiva. I danas su žene jake, one su stub našeg društva, države, naše opštine i svake porodice, i hvala im na tome“.

On je dodao da povorka koju su između ostalih činili i 1300 dece, podsećamo šta je tadašnji cvet srpske omladine dao za svoju državu, ali danas šaljemo poruku da mi želimo da živimo za državu, da živimo u Opštini Inđija koja će se ponositi vrtićima, trgovima, parkovima, koja će se ponositi da nema nijednu neasfaltiranu ulicu i da se ponosimo time da ćemo vrlo brzo postati najlepši grad u Srbiji.

Kako bi se na neki način odužili mladićima-kaplarima, Gak je najavio da će podneti inicijativu da jedna ulica u Inđiji ponese naziv „1300 kaplara“.

Bitno je napomenuti da je na svečanosti bila i Dragica Nikolić, unuka srpske heroine Milunke Savić.

Pre početka svečane povorke delegacije Opštine Inđija, Vojske Srbije, Udruženja potomaka ratnika 1912-1920, Udruženja Kraljevina Srbija i SUBNOR-a položili su vence na spomenik Milunki Savić i Kralju Petru I Oslobodiocu.

Veliku pomoć u organizovanju veličanstvene svečanosti dalo je Ministarstvo odbrane, Ministarstvo unutrašnjih poslova, Generalštab Vojske Srbije, Policijska stanica u Inđiji, sva javna preduzeća i ustanove opštine Inđija, predsednik Matice iseljenika i Srba u regionu Miodrag Jakšić, dramska sekcija Gimnazije, Udruženje Kraljevina Srbija kao i sve osnovne i srednje škole na teritoriji opštine Inđija.  

Slike možete pogledati OVDE.PRETRAGA VESTI

Tekst :

Datum :

e-Uprava
e - uprava
PRIJAVA
listKorisničko ime  

listLozinka  
REGISTRUJTE SE Ukoliko niste registrovani a želite, kliknite ovde.
10 °C 1012.5 mb 94 % - m/s
Sistem48.aspx
http://www.indjija.net/Vesti.aspx?Id=19980
Page.aspx?id=494
https://www.ite.gov.rs/tekst/1835/ukidanje-pecata.php
https://www.euprava.gov.rs/eusluge/opis_usluge?generatedServiceId=4803&title=Prijava-deteta-u-pred%C5%A1kolsku-ustanovu&alphabet=cyr
http://www.indjija.net/JavneNabavkeCyr.aspx
http://www.rfapv.rs/index.html
http://www.kzmindjija.com
Kalendar događaja
list Preuzmite grb opštine: download    list Pratite nas na: facebook twitter Instagram rss Mobilna verzija