Vesti
Opština Inđija
Indjija.net | Zvanična internet prezentacija opštine Inđija
Nazad
Slika

06.04.2017

Prijava stanja na pčelinjacima u aprilu

Prema članu 12, stav 2 Pravilnika o načinu obeležavanja pčelinjih društava i registraciji pčelinjaka(„Službeni glasnik RS“ broj 54/10), pčelar je dužan da dva puta godišnje i to od 1. do 30. aprila i od 1. do 31. oktobra prijavi redovno stanje ovlašćenom obeleživaču. To je obaveza, bez obzira na to da li na pčelinjaku i košnicama ima ili nema promena. Pločice postavlja obeleživač i to samo na one sa pčelama. Na prazne košnice se ne stavljaju dok sa praznih košnica je obeleživač dužan da skine pločicu i tu pčelinju zajednicu odjavi u centralnoj bazi.

Prema tome, pčelari su dužni da između 1. i 30. aprila prijave broj košnica sa kojim ulaze u zimovanje i odu do svoje teritorijalno nadležne veterinarske stanice koja je obeležila pčelinjak. Takođe, potrebno je da sa sobom ponesu spisak svih brojeva košnica i brojeve rasformiranih košnica kako bi ih vratili veterinaru, u slučaju da je broj košnica sada manji od broja koji je tokom godine obeležen brojevima. Nakon prijave, veterinar će izdati overenu potvrdu da je izvršen redovni popis sa datumom kada je to urađeno(tako da neće biti moguće retroaktivno prijavljivanje nakon 30. aprila).

Ako je broj košnica manji od broja košnica koji su ranije obeležili, onda treba navesti razlog smanjenja broja: spajanje slabijih zajednica sa jačim radi boljeg prezimljavanja, grabež, krađa (dokazati kopijom policijskog zapisnika), uginuće od bolesti (dokazati veterinarskim dokumentom) i slično.

Ako su kupljene košnice sa pčelama od drugog pčelara, to se mora dokazati prilaganjem Uverenja o zdravstvenom stanju kupljenih pčela koje je izvadio prethodni vlasnik(ako ga nema, ne mogu se prijaviti košnice). Inače, onaj koji prodaje košnice, najpre mora da ih odjavi kod svog veterinara, i da prijavi prodaju konkretnom licu.

Podsećamo pčelare da je ova zakonska obavezna jer, u slučaju da se ne prijavi promena broja košnica, gube se sva prava. Podsećamo da je Agencija za agrarna plaćanja sve strožija u kontroli ispunjenja kriterijuma za subvencije, te ne ispunjenje ove obaveze znači gubitak aktivnog statusa poljoprivrednog gazdinstva, samim tim i pravo na subvencije svih vrsta, ne samo za pčelarstvo(ako ostvarujete pravo na druge vrste subvencija).

Korisničko uputstvo možete preuzeti OVDE.

Obrazac prijave i odjave pčelinjih društava možete preuzeti OVDE.

Obrazac prijave stanja na pčelinjaku možete preuzeti OVDE.
arrowPOVEZANE VESTI
Nema povezanih vesti


PRETRAGA VESTI

Tekst :

Datum :

e-Uprava
e - uprava
PRIJAVA
listKorisničko ime  

listLozinka  
REGISTRUJTE SE Ukoliko niste registrovani a želite, kliknite ovde.
17 °C 1012.6 mb 88 % 3 m/s
Sistem48.aspx
http://www.indjija.net/Vesti.aspx?Id=19980
Page.aspx?id=494
https://www.ite.gov.rs/tekst/1835/ukidanje-pecata.php
https://www.euprava.gov.rs/eusluge/opis_usluge?generatedServiceId=4803&title=Prijava-deteta-u-pred%C5%A1kolsku-ustanovu&alphabet=cyr
http://www.indjija.net/JavneNabavkeCyr.aspx
http://www.rfapv.rs/index.html
http://www.kzmindjija.com
Kalendar događaja
list Preuzmite grb opštine: download    list Pratite nas na: facebook twitter Instagram rss Mobilna verzija