Vesti
Opština Inđija
Indjija.net | Zvanična internet prezentacija opštine Inđija
Nazad
Slika

27.01.2016

Bespovratna sredstva Opštini Inđija za bolje uslove stanovanja romskih porodica

Predsednik opštine Inđija Petar Filipović i pokrajinski sekretar za privredu, obrazovanje i ravnopravnost polova Miroslav Vasin potpisali su ugovor o dodeli bespovratnih sredstava iz budžeta AP Vojvodine za unapređenje položaja Roma u oblasti stanovanja.

Sekretarijat je Opštini Inđija opredelio 1,4 miliona dinara na osnovu sprovedenog konkursa. Opština Inđija je obezbedila isti iznos sredstava te će s ukupno 2,8 miliona dinara biti obnovljeno 15 romskih domaćinstava u 2016. godini, izjavio je predsednik opštine Inđija Petar Filipović.

Saveta Jovanović iz Krčedina zahvalila se Pokrajini i Opštini jer su prepoznali probleme romske populacije, trudeći se da im pomognu u rešavanju egzistencijalnih problema.
– Mi smo  populacija koja jako teško živi, a hoćemo da radimo poput svih ostalih. Zahvaljujući Pokrajini i Opštini to nam je i omogućeno. Naše kuće su u očajnom stanju pa je od velikog značaja što ćemo moći da ih adaptiramo.

– Svi vrlo dobro znamo u kojoj meri je romska nacionalna zajednica materijalno ugrožena. Pod tim pre svega mislim na njihove uslove stanovanja te je iz tog razloga Opština Inđija prošle godine kod Sekretarijata konkurisala za dodatna novčana sredstva – rekao je predsednik Filipović, istakavši da je Opština Inđija u 2016. godini opredelila preko pet miliona dinara namenjenih strateškom poboljšanju uslova života romskih porodica.

Pokrajinski sekretar za privredu, zapošljavanje i ravnopravnost polova, i potpredsednik Pokrajinske vlade Miroslav Vasin iskazao je zadovoljstvo što se još jednom dokazuje da Vojvodina kao region ima najkvalitetniji program pomoći romskoj zajednici:

– Romi su apsolutno najugroženija nacionalna zajednica, ne samo u Srbiji, već i u Evropi.  Ipak, ova je oblast jedna od retkih zbog koje smo pozivani u Evropu, kako bi evropskim regijama prezentovali naš program poboljšanja uslova života Roma. On se bazira na tri osnovna pitanja: obrazovanje, zapošljavanje i stanovanja. Ovaj susret u Inđiji je posvećen upravo realizaciju dela programa za pomoć u oblasti stanovanja – izjavio je Miroslav Vasin.

Koordinator Kancelarije za inkluziju Roma opštine Inđija Ninoslav Jovanović pojasnio je da će pomenuta sredstva biti namenjena nabavci građevinskog materijala za najugroženija domaćinstva:

– U ovom trenutku znamo da će 15 romskih kuća biti adaptirano. Prilikom dodele građevinskog materijala ćemo imati prioritete, kao što su porodice s većim brojem dece, ali i oni najugroženiji. Potrudićemo se da pomoć stigne onim ljudima koji žive u najtežim stambenim uslovima – kazao je Ninoslav Jovanović, očekujući i da će donacijama kroz fondove Evropske unije biti obezbeđen dodatni novac za adaptaciju još romskih domaćinstava.

Predmet potpisanog ugovora je dodelа sredstаvа opštinаmа i grаdovimа u AP Vojvodini, i to zа:

• finаnsirаnje implementаcije i primene Strаtegije zа unаpređenje položаjа Romа/Romkinjа s ciljem njihove integrаcije u društvene tokove,
• reаlizаcijа lokаlnih аkcionih plаnovа zа Rome u oblаsti stаnovаnjа u grаdovimа i opštinаmа nа teritoriji AP Vojvodine,
• poboljšаnjа  uslovа stаnovаnjа Romа i Romkinjа,
• аfirmаcijа učešća Romа/Romkinjа u procesimа odlučivаnjа, plаnirаnjа i sprovođenjа lokаlnih аkcionih plаnovа zа unаpređenje položаjа Romа u oblаsti stаnovаnjа,
• kаo i određivаnje uslovа zа korišćenjа odobrenih sredstаvа.

Potpisivanju ugovora, pored predsednika opštine i pokrajinskog sekretara, prisustvovali su i dr Danilo Višnjevac – inđijski poslanik u Skupštini AP Vojvodine, Slavica Denić – pomoćnica pokrajinskog sekretara i Ninoslav Jovanović – koordinator Kancelarije za inkluziju Roma opštine Inđija.
arrowPOVEZANE VESTI
Nema povezanih vesti


PRETRAGA VESTI

Tekst :

Datum :

e-Uprava
e - uprava
PRIJAVA
listKorisničko ime  

listLozinka  
REGISTRUJTE SE Ukoliko niste registrovani a želite, kliknite ovde.
28 °C 1002 mb 55 % 2 m/s
Sistem48.aspx
http://www.indjija.net/Vesti.aspx?Id=19980
Page.aspx?id=494
http://www.indjija.net/JavneNabavkeCyr.aspx
PitajteDirektore.aspx
http://www.kzmindjija.com
http://www.rfapv.rs/index.html
/upload/2017/Слике/Разно/Распоред ДДК 18.jpg
Kalendar događaja
list Preuzmite grb opštine: download    list Pratite nas na: facebook twitter Instagram rss Mobilna verzija